Allmänt

Denna segling är tyvärr inställd pga svagt intresse.

Kivenlahden Venekerho (KLV) och Finlands RC-Seglare r.f. bjuder in sina nordiska IOM-vänner till Nordiska Mästerskapet 2022. Seglingen äger rum i Espoo den 1:a och 2:a oktober, 2022.

Notice of race finns här. Anmälan skall skickas till undertecknad via info snabela srss.se senast den 16 augusti, 2022.   

Hälsningar / Thomas Enwall

Reportage från Vadstena finns att läsa på srss hemsida - länk här.

Svensk mästare 2022 är Michael Collberg. Thomas Enwall kom på andra plats och Johan Ameln på tredje. Resultat finns här

Välkomna till årsmöte torsdag 10 mars, 2022, kl 18.

OBS ändrad lokal: Skota Hem, Hotellvägen 9, Saltsjöbaden

Läs inbjudan här. Anmäl dig senast den 1 mars under Anmälan på srss.se.

Dokument Enmeterförbundet:

Dagordning

Årsberättelse 2021

Ekonomi 2021

Revisionsberättelse 2021

Hälsningar / Styrelserna

I år liksom förra året gick IOM SM i Nynäshamn på den långa piren som gör det möjligt att lägga bana oavsett vindriktning. 24 man anmälda från hela Sverige kom inkluderat fyra av våra seglarvänner från Norge som vi inte sett till på ett tag. Vi saknade våra danska och finska vänner men snart ses vi nog igen.

Lördag:

Vindriktningen var den minst gynnsamma och tvingade oss längst ut på piren där det till en början blåsta ungefär 7m/sek VSV och byigt. Första start planenligt kl.10.00.

Tyvärr ställs Nordiska Mästerskapet in i år igen pga Corona.

18/8 - 2021 / Thomas Enwall

Finland (Kivenlahden Venekerho (KLV) och Finlands RC-Seglare r.f.) bjuder in till Espoo och IOM Nordiskt Mästerskap den 2 och 3 oktober.  Seglingen kommer genomföras under förutsättning att de Nordiska ländernas coronarestriktioner har hävts till dess. NOR finns att läsa här. Anmälan för svenska deltagare sker till Svenska Enmeterförbundet, Thomas Enwall. Skicka mail med er anmälan till thomas.enwall  snabela  telia.com senast den 20 augusti.

Hälsningar / Thomas Enwall, Svenska Enmeterförbundet

Årets första IOM Ranking kan inte genomföras som planerat pga rådande coronarestriktioner som fortsatt inte tillåter genomförande av tävlingar.

Avseende Ranking nr 2, planerad till 6 juni, återkommer vi med besked ifall den kan genomföras eller ej.

Hälsningar / Enmeterförbundets styrelse

Enmeterförbundets årsavgift 2021 för aktiva IOM-seglare är 50 kr. Medlemmar i SRSS betalar denna årsavgift som del av årsavgiften för SRSS. Enmeterförbundets pg-konto är: 435764-6. Märk din betalning med namn och segelnummer. Årsavgiften skall betalas senast den 15 mars.

Seglingshälsningar / Thomas Enwall SWE 50

Kassör och Registeransvarig

NM 2020 är inställt pga av Corona pandemin. Nytt datum för 2021 kommer publiceras tidigt 2021.

Nordiska Mästerskapen för IOM 2020 är planerat att genomföras lördag och söndag 29-30 augusti i Espoo, utanför Helsingfors. Notice of Race finns här.

Givetvis är det i nuläget osäkert ifall mästerskapet kan genomföras som planerat pga av Coronapandemin. Våra finska kollegor planerar för att seglingen skall kunna genomföras.

Intresseanmälningar för svenskt deltagande sker till Enmeterförbundets ordförande Claus Lindström senast den 10 juli. Mailadress till Claus finns här.

Hälsningar / Enmeterförbundet

Pga Corona och pandemin har SRSS och Enmeterförbundets styrelser beslutat följande:

 • IOM ranking 1, 22 mars, är uppskjuten och kommer att seglas vid senare tillfälle.
 • IOM SM  25-26 april, är uppskjuten och kommer seglas vid senare tillfälle.
 • Övriga seglingar under mars och april tillsvidare inställda.
 • Det planerade årsmötet den 24 mars är uppskjutet och kommer att avhållas vid senare tillfälle.

Information om förändringar publiceras på SRSS hemsida. Håll er uppdaterade.

All segling sker tillsvidare på eget ansvar och initiativ.

Håll er friska,

Hälsningar

styrelserna SRSS och Enmeterförbundet

Enmeterförbundets årsavgift 2020 för aktiva IOM-seglare är 50 kr. Denna årsavgift gäller endast för de som inte är medlemmar i SRSS (exempelvis medlemmar i GRSS eller StSS). Enmeterförbundets pg-konto är: 435764-6. Märk din betalning med namn och segelnummer. Årsavgiften skall betalas senast den 15 mars.

Seglingshälsningar / Thomas Enwall SWE 50

Kassör och Registeransvarig

I år arrangeras IOM VM i Port Alegre i Brasilien under perioden 15-23 November. Sverige har 4 platser garanterade och sannolikt kan det bli fler. Det finns mer att läsa på den officiella hemsidan: 2019iomworlds.com. Vi hoppas förstås att Sverige anmäler deltagare till alla platser som vi tilldelas. Om du är intresserad av att deltaga är du välkommen att skicka en intresseanmälan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi ser till att de intresserade samverkar vad gäller alla praktiska detaljer kring detta arrangemang. Observera att definitiv anmälan ska ske senast den 10 maj 2019 till Enmeterförbundet. (Du kan inte anmäla dig direkt till arrangören.)

Sveriges platser till VM tilldelas i turordning enligt placering på den nationella rankinglistan gällande måndag den 13 maj 2019. Det här är ett utmärkt tillfälla att besöka ett spännande land så passa på att googla och fundera på om det är dags för ett spännande äventyr i höst! 

Hälsningar Claus Lindström / Svenska Enmeterförbundet

Enmeterförbundets årsavgift 2019 för aktiva IOM-seglare är 50 kr.

 • Medlemmar i SRSS betalar sin årsavgift till Enmeterförbundet automatiskt via SRSS årsavgift. Av de 250 kr som betalas till SRSS så förs 50 kr över till Emeterförbundet. 
 • För övriga IOM seglare som inte är medlemmar i SRSS (exempelvis medlemmar i GRSS eller StSS) skall betalning ske till Enmeterförbundets pg-konto är: 435764-6. Märk din betalning med namn och segelnummer.
 • Årsavgiften skall betalas senast den 15 mars.

Seglingshälsningar / Thomas Enwall SWE 50

Kassör och Registeransvarig

Enmeterförbundets årsavgift 2018 för aktiva IOM-seglare är 50 kr.

 • Medlemmar i SRSS betalar sin årsavgift till Enmeterförbundet automatiskt via SRSS årsavgift. Av de 250 kr som betalas till SRSS så förs 50 kr över till Emeterförbundet. 
 • För övriga IOM seglare som inte är medlemmar i SRSS (exempelvis medlemmar i GRSS eller StSS) skall betalning ske till Enmeterförbundets pg-konto är: 435764-6. Märk din betalning med namn och segelnummer.
 • Årsavgiften skall betalas senast den 1 mars.

Seglingshälsningar / Thomas Enwall SWE 50

Kassör och Registeransvarig

Det är redan dags att planera för IOM EM i Kroatien som seglas i Rogoznica 6-14 april 2018. Du kan läsa mer om evenemanget på http://www.iomec2018.com . Sverige har fyra garanterade platser men det är inte orimligt att tro att vi kan få sex platser i slutändan. De svenska platserna fördelas i turordning baserat på din placering på den idag gällande rankinglistan. Några har redan meddelat sitt intresse men vi hoppas förstås att vi utnyttjar alla platser vi får. För den som vill anmäla sig gäller följande:

1: Fyll i en ”Entry form” som du hittar på eventets hemsida, scanna och mejla senast den 29 dec 2017 till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

2: Om du blir tilldelad plats måste du vara beredd att betala anmälningsavgiften (EUR 357.-) senast den 2 jan 2018.

Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till undertecknad.

Hälsningar / Claus Lindström

Enmeterförbundets årsavgift 2017 för aktiva IOM-seglare är 50 kr.

 • Medlemmar i SRSS betalar sin årsavgift till Enmeterförbundet via SRSS årsavgift. Avv 250 kr som betalas till SRSS så förs 50 kr över till Emeterförbundet. 
 • För övriga IOM seglare som inte är medlemmar i SRSS (exempelvis medlemmar i GRSS eller StSS) skall betalning ske till Enmeterförbundets pg-konto är: 435764-6. Märk din betalning med namn och segelnummer.
 • Årsavgiften skall betalas senast den 1 mars.

Seglingshälsningar / Thomas Enwall SWE 50

Kassör och Registeransvarig

 


Glädjande nog har Stenungsunds Segelsällskap åtagit sig att arrangera rankingsegling nr 2.

Det blir en tvådagars regatta troligen med HMS hantering, d.v.s. heatseglingarna fortsätter dag två.

Arrangören kommer att ta hänsyn till långväga gästers restid så första start sker frampå sena förmiddagen.
Datum 2-3 April 2016. Inbjudan finns här.

Välkomna till Västkusten!
Hälsar StSS genom Christer Sörvik

Europamästerskapen 2016 äger rum i Vitoria som ligger i nordvästra Spanien. Club Nautico de Vitoria vid Ullibarri Gamboa sjön är seglingsplatsen och närmaste större stad är Bilbao. EM websida finns här: http://iomec2016vitoria.com/ . Notice of race finns här. Tidschemat är följande:

Sista officiella anmälningsdag      25 mars

Inmätning och träning                25+26 juni

Första start                               26 juni, kl 13

Sista start                                 1 juli, kl 16

Totalt får 76 seglare deltaga och Sverige har haft mellan 5 och 8 deltagare på de senaste årens internationella mästerskap och målsättningen är att ha en stor svensk representation även till detta mästerskap. Välkomna in med anmälningar till Claus Lindström senast den 15 mars. De svenska platserna tilldelas i turordning baserat på placering i rankinglistan per den 15 mars.

Hälsningar Claus Lindström / Svenska Enmeterförbundet

Det är mycket positivt att flera nya IOM seglare tillkommer i jämn ström. Tyvärr saknas lediga segelnummer pga att många reserverade nummer är outnyttjade eller felaktigt reserverade.

En genomgång har gjorts av SWE IOM registret i syfte att nu genomföra en frisläppning av personliga segelnummer pga av inaktivitet i mer än 5 år eller pga av dubbla personliga segelnr.

Nedan listas de nummer som jag planerar att inom kort frisläppa.

För seglare som har fler än ett segelnummer har jag som förslag valt ett av de befintliga personliga segelnummer som kvarstående i registret och dit flyttar jag samtliga de skrov som seglaren äger.

Internationella Enmeterförbundet (IOM ICA) - Omröstning rörande ändring av klassregler och mästerskapsregler

IOM ICA håller årsmöte i slutet av November där följande frågor avgörs genom omröstning bland medlemmarna:

5.1 Ändring av klassregel beträffande ”vindflöjlar" och ”telltales” innebärande att man får ha flöjlar/telltales på fler ställen jämfört med tidigare
5.2 Ändring av klassregel beträffande fockliften innebärande att det nu blir möjligt att ha flera anordningar som förhindrar att liften fastnar bakom vant tex.
6.1 Ändring av mästerskapsrgelerna vad gäller platstilldelning vid EM (”kontinentala mästerskap”) innebärande att nationer med färre än 50 ”certified owners” endast får en plats i ”stage one”.

De fullständiga förslagen finns här.

Enmeterförbundets styrelse rekommenderar att rösta för (JA) till de ovannämnda ändringarna.

Det är viktigt att vi svenskar göra våra röster hörda och uppmanar er därför att rösta genom att svara på utskickat email och där avge er röst (JA el NEJ) för varje förslag alternativt bara skriva ”Röstar ”JA” till samtliga förslag”.
Vi behöver era svar senast fredag 14 november!

Tack för er medverkan!

Styrelsen i Enmeterförbundet

Enmeterförbundets styrelse har nu antagit följande policy rörande rankinglistan/rankingseglingar:

Enmeterförbundet upprätthåller en rankinglista vars främsta syfte är att utgöra grund för uttagning till NM, EM och VM.

1.- Rankinglistan omfattar alltid resultatet av de senaste åtta genomförda rankingseglingarna

2.- Varje deltagare erhåller rankingpoäng baserat på de fyra bästa resultaten i rankinglistan

3.- Målsättningen är att varje år genomföra åtta rankingseglingar

4.- För att en rankingsegling ska vara giltig och räknas ska minst 4 kappseglingar ha genomförts och minst 10 deltagare ska ha kommit till start vid någon av kappseglingarna

5.- En rankingsegling som inte kunnat genomföras pga av väder eller för få genomförda seglingar ska flyttas till ett senare datum samma år enligt följande:

    a: i första hand till nästa inplanerade klubbsegling i seglingskalendern som schemalagts till en söndag samma år

    b: i andra hand till en söndag tidigast fyra veckor efter den inställda rankingseglingen men inte efter den 15 december

6.- Enmeterförbundets styrelse eller den eller de de utsett har rätt att annullera/flytta en rankingsegling, dock senast före den fjärde kappseglingen på respektive rankingsegling

//Claus