IOM SM 2020 arrangerades av Enmeterförbundet och SRSS tillsammans med Nynäshamns Segelsällskap den 26 & 27 september. Seglingplats var den mycket långa och i fyra delar böjda pontonbryggan i Nynäshamns hamn. Bryggan ger stor flexibilitet för att hantera olika vindriktninger och utgör en mycket bra seglingsplats för större och viktigare kappseglingar. NSS stod för den största delen av arrangemanget med domare, seglingsledare, sekreteriat och följebåt bemannad med två NSS-medlemmar. Lars Ericson hjälpte till med protokoll och Claes Liljeson stöttade under dag 1. 19 deltagare kom till start. Ett stort tack riktas till samtliga funktionärer som bidrog till att arrangemanget kunde genomföras på ett trevligt och effektivt sätt.

 

Inledningen dag 1 var lite trevande med väldigt lätta vindar kryddat med ett par rejäla regnskurar. Efter ett par heat hade vind vridit och hela seglingsområdet flyttade från utsida ponton 1 till utsida av yttersta pontonen 4. Vinden stabiliserade sig och regnet upphörde och 9 st race kunde genomföras enligt HMS-modellen.

Dag 2 var det paradväder med sol och stabil nordost och seglingsområdet placerades till insidan av ponton 4. Vinden tilltog gradvis under dagen och det sista racen genomfördes med B-rigg.

Sjögräsproblem förekom till och från bägge dagar och nitlotterna drabbade vissa mer än andra såsom det brukar vara. Långa och utslagsgivande banor kunde läggas längs med pontonerna vilket dels ger seglare möjligheter att ta igen en sämre start men också möjlighet att på nära håll promenera eller springa och följa sin båt längs banan. Och detta var mycket bra särskilt vid rundningen av första kryssmärket, då det ofta var alltför trångt.

Resulatet utmynnade i en spännande batalj om SM-guldet mellan Jonas Samson (överlägsen ledare efter dag 1), Claes Brunnhage och Johan Ameln. Claes lade in en stark spurt och drog det kortaste strået strax före Johan och Jonas. Resultat finns här.

Bilder och film finns på FB IOM SWE.

Hälsningar / SRSS, Enmeterförbundet, NSS